Od danas u Estoniji evro jedino sredstvo plaćanja

Bez autora
Jan 16 2011

Evro je od danas jedino sredstvo plaćanja u Estoniji, koja je zajedničku evropsku valutu uvela 1. januara, a estonska kruna izlazi iz opticaja. Prema izveštajima Evropske komisije (EK), prelazak na evro se zahvaljujući dobrim pripremama odvija bez problema u prvoj bivšoj sovjetskoj republici koja koristi evro.Građani Estonije će do kraja juna moći po zvaničnom kursu od 15,6466 kruna za evro da zamene preostale krune, a nakon toga će do kraja 2011. to moći da učine u ograničenoj mreži banaka, a od 2012. samo u Centralnoj banci Estonije.

Od danas u Estoniji evro jedino sredstvo plaćanjaEvro je od danas jedino sredstvo plaćanja u Estoniji, koja je zajedničku evropsku valutu uvela 1. januara, a estonska kruna izlazi iz opticaja.

Prema izveštajima Evropske komisije (EK), prelazak na evro se zahvaljujući dobrim pripremama odvija bez problema u prvoj bivšoj sovjetskoj republici koja koristi evro, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Građani Estonije će do kraja juna moći po zvaničnom kursu od 15,6466 kruna za evro da zamene preostale krune, a nakon toga će do kraja 2011. to moći da učine u ograničenoj mreži banaka, a od 2012. samo u Centralnoj banci Estonije.

Kompanije će do kraja juna 2011. morati cene da ističu i u evrima i u krunama.

Prema podacima Evropske komisije, za prelazak Estonije na evro potrebno je 194 miliona novčića i 45 miliona novčanica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik